3 enkle tips for å skrive overbevisende webinnhold

 

Det er en vanlig feil.

Selv erfarne webforfattere gjør det.

Når du skriver din webkopi, hvem tenker du på?

Ser du en potensiell kunde som leser teksten? Og tenker du på hva som gjør ham – eller henne – klikk?

Det er det de fleste webforfattere gjør.

De behandler deres web besøkende som mennesker som liker å lese.

De behandler sine nettbesøke akkurat som lesere av trykt tekst.

Men det er feil. Helt feil. Fordi webkopiering er helt annerledes enn printkopi.

Web kopi skannes. Eller kikket på. Ikke lest.

Vil du skrive bedre webinnhold?
Klikk her for å bli med på 16-delers Snackable Writing Course for travle mennesker (det er gratis!)
Din web besøkende er på jakt etter informasjon eller produkter. De tar raske beslutninger uten å tenke.

Så hvordan kan du overtale webbesøke til å handle hvis de ikke leser teksten din?

La meg forklare…

Nedenfor følger 9 tips for å skrive overbevisende kopi til Internett.

Klar?

1. Behandle dine web besøkende som ville dyr
Nettstedets besøkende oppfører seg som ville dyr (kilde: Jakob Nielsens Alertbox).

De er på jakt etter informasjon eller et produkt å kjøpe – akkurat som en sulten pantherjakt for sitt neste måltid.

Når en panter knuser en duftspor, bestemmer han raskt: vil duftsporet føre til et godt måltid? Og vil det være en lett fangst?

Din web besøkende vurderer de samme to ting: Gir nettstedet ditt det de leter etter? Og kan de lett finne det?

En sulten panther liker ikke å kaste bort tid til å fange et måltid. Og dine web besøkende vil ikke bla gjennom nettstedet ditt i flere lange minutter for å finne produktet de er ute etter. De vil finne det raskt.

Akkurat som panteren gjør en rask beslutning om å følge en duftspor eller ikke, bestemmer din webbesøker raskt om nettstedet ditt er nyttig eller ikke. Så hvis nettstedet ditt ser komplisert ut med mange alternativer å velge mellom, klikker de bort for å sjekke ut et annet nettsted.

Web besøkende raskt ser på nettsiden din før du gjetter om de er på rett sted eller ikke. De trenger ikke å vite sikkert. De vil bare ta en rask beslutning.

Hvis web besøkende bare ser på nettstedet ditt, hvordan får du beskjeden din på tvers av?

2. Sett din viktigste informasjon først
Skrive på nettet er helt forskjellig fra å skrive et essay eller et papir.

Et essay kan gå slik: Forklar først hva du skal diskutere. Deretter presenterer du en oversikt over litteraturen. Neste diskuter; og til slutt trekke din konklusjon. Det viktigste poenget du gjør er i konklusjonen – på slutten av essayet ditt!

På nettsider må du gjøre det motsatte: De viktigste punktene dine kommer alltid først.

Et eksempel: Du leter etter en ny rød tre-seters sofa. Når du kommer til et nettsted du vil se, selger det sofaer. Og for det andre, vil du ha en søkeboks slik at du vet at du raskt kan finne ut hvordan de røde tre-seters sofaer er.

Eller si at du leter etter en copywriter for ditt nettsted. Kanskje du leter etter noen lokale, så du må se en tekstforfatter er basert i Manchester som ligger i nærheten. Eller kanskje din copywriter trenger å forstå medisinsk terminologi, så du liker å se en overskrift som copywriting for medisinsk industri.

Informasjon som er viktigst for web besøkende er ofte en enkel uttalelse av hva du gjør. Når de forstår hva du gjør, kan de kanskje vite noen viktige detaljer. Og så – kanskje de vil gjerne vite litt bakgrunnsinformasjon.

Journalister kaller denne måten å skrive den omvendte pyramiden på. I avisartikler kommer den mest nyhetsverdige informasjonen først før detaljer og bakgrunnsinformasjon. Selv om du bare leser første avsnitt i en avishistorie, forstår du fortsatt det store bildet.

Det er det samme på nettstedet ditt. Kundene ønsker å vite det store bildet først. I utgangspunktet: Hva gjør du? Eller hva kan du gjøre for dem?

3. Ikke prøv å være smart eller kreativ
På nettet er det sjelden at en leser henger på hvert ord du skriver. Han har ikke tid. Han har det travelt fordi han kunne sjekke ut flere andre duftstier – nettsteder – i stedet for å kaste bort tid på å finne ut hva du gjør.

Enkle setninger fungerer ofte best.

[W] høne Jeg ser på en nettside, det burde være selvklart. Åpenbart. Selvforklarende. ~ Steve Krug.

Smart formulering krever at folk tenker. Og spør folk om å tenke, fungerer ikke på nettet fordi web besøkende jakter – de har ikke tid til å tenke. Så hold din webkopi så enkelt som mulig.

Skriv som om du skriver for en 12-åring fordi det gjør din kopi lett å følge. Og vær forsiktig med vitser med mindre du er helt sikker på at målgruppen vil få dem.